Adım Adım Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

1. ADIM:

PASAPORTUNUZUN GEÇERLİLİK TARİHİNİ KONTROL EDİN

Vizeye başvurabilmeniz için önce pasaportunuzun geçerlik tarihinin bitimine en az 6 ay olması gerekir. Yoksa başvurunuz değerlendirilemez. Hatta bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik isteyebiliyor, mutlaka kontrol edin.

2. ADIM:

SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU FORMUNU DOLDURUN

Schengen 33 ülkede geçen tek bir vize olsa da her ülkenin aynı vizeyi almak için doldurttuğu form farklılık gösterebiliyor. Anlayacağınız tüm ülkelerin kabul ettiği standart bir form yok, gideceğiniz ülkenin kendi formunu doldurmanız gerekiyor. Yukarıda da söylediğimiz üzere, ilk olarak hangi Schengen ülkesine ayak basmayı planlıyorsanız, o ülkeye vize başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Tüm ülkelerin başvuru formlarını Schengen Vizesi Başvuru Formu yazımızda bulabilirsiniz.

3. ADIM:

SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLARI HAZIRLAYIN

Başvuru formunda da olduğu gibi farklı ülkelerin istediği evraklar farklılık gösterebiliyor. Keza öğrenciler/ çalışanlar/ işverenler/ emeklilerden talep edilen evraklarda farklılık gösteriyor.
Hangi durumda ne gerektiğini anlattığımız Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar yazımızdan bulabilirsiniz.

4. ADIM:

SCHENGEN VİZESİ RANDEVUSU ALMAK

Belgelerinizi teslim etmek ve  parmak izi & fotoğraf çekimi gibi biyometrik vermek için gideceğiniz ülkenin aracı kurumundan randevu alıyorsunuz, konsolosluktan değil. Bu randevuyu aracı kurumların websitesinden bir form doldurarak veya telefonla arayarak alabiliyorsunuz. Randevu için gideceğiniz yer de yine aracı kurum, konsolosluk değil.  Tek istisna Slovenya, Slovenya Konsolosluğu aracı kurum kullanmadan kendisi tüm süreci yürütüyor. Aracı kurumlarda mülakat olmuyor ama konsolosluklar sadece gerekli gördükleri durumlarda sizi görüşmeye çağırabiliyor. Konsolosluklar tarafından mülakata çağrılırsanız genellikle size seyahatiniz hakkında ayrıntılı sorular soruluyor.

Not: Bazı ülkelere daha fazla vize başvurusu yapıldığından bir ülkeden 2 sonra randevu alırken, diğerinden bir hafta sonraya randevu alabilirsiniz. Çok acil vize almanız gerekiyorsa daha az yoğun olan bir ülkeye başvurabilirsiniz ancak unutmayın, ilk o ülkeye ayak basmanız gerek.

5. ADIM:

RANDEVU GÜNÜ

Randevuya bizzat kendimiz mi gitmeliyiz?

2014 yılında Schengen ülkeleri, dijital parmak izi ve fotoğraf çekimi uygulamasını zorunlu kıldı. Bu nedenle daha önce hiç parmak izi vememişsesniz randevu gününüz geldiğinde, randevu aldığınız vize merkezine parmak izi verme işlemi ve fotoğraf çekimi için bizzat gelmeniz gerekiyor. Fakat 2014’ten sonra herhangi bir Schengen ülkesinden vize alırken parmak izi vermiş ve aldığı vizenin üzerinde “VIS” (VISA INFORMATION SYSTEM) yazan kişilerin, şahsen başvurmasına gerek yok. Bu kişiler vekalet verdikleri kişiler aracılığı ile Schengen vizesi başvurusunda bulunabilirler.

Vize merkezine girdiğinizde bir sıra numarası alıyorsunuz. Sıranız geldiğinde süreç, para yatırma, biometrik verilerin teslimi son olarak da belge teslimi gibi aşamalarla devam ediyor.

Vize Ücretlerini Ödenmesi

1 Yıl
2 Yıl
5 Yıl
80 Euro

Tüm Schengen vize ücretleri ve vize merkezi işlem bedelini, Schengen vizesi için başvurduğunuz ülkenin bağlı olduğu başvuru merkezlerindeki gişelerden konsolosluklara göre değişen Euro ve TL seçenekleriyle nakit olarak ödeniyor. Yukarıdaki tabloda ortalama bir fiyat görüyorsunuz, bunun üzerine bir de aracı kurumun hizmet bedeli ekleniyor. O da kurumdan kuruma değişiyor.

Burada size ödeme yaptığınıza dair bir dekont veriliyor. Bu dekontu da başvuru belgeleriniz arasında ekliyorsunuz. Direkt olarak konsoloslukla görüşmenizi bekleyen bazı Schengen ülkeleri ise paranın konsoloslukların banka hesaplarına yatırılımasını isteyebiliyor.

Biyometrik Veri Toplama İşlemi

Schengen ülkeleri arasında geçerli olan bu uygulama, bir veritabanında toplanan bu verilerle ülkelere giriş çıkış trafiğini daha kolay takip etmek üzere geliştirilmiş bir sistem. Bazı istisnai durumlar haricinde herkesin bizzat konsolosluklarla anlaşmalı vize merkezlerine gelerek parmak izi vermesi ve fotoğraf çektirmesi gerekiyor. Bu verilerin geçerliliği 5 yıllık olduğundan eğer 5 yıl içinde parmak izi vermişseniz tekrar vermenize gerek kalmıyor.

2 yaş altı çocuklar, parmak izi alınamayan kişiler (fiziksel deformasyon sonucu vs.) ve resmi davetle yurtdışına çıkacak olan siyah pasaport sahibi hükümet görevlileri parmak izi vermek zorunda değil.

Belgelerin Teslimi

Biyometrik veri toplama işleminden sonra, belge teslim sırası size geldiğinde önceden hazırlamış olduğunuz dosyayı ilgili gişedeki görevliye teslim ediyor ve belgelerinizin teslim alındığına dair bir belge alıyorsunuz. Bundan sonra yapılacak şey sadece beklemek.

6. ADIM:

VİZENİN TESLİM EDİLMESİ

Vizeniz olumlu veya olumsuz sonuçlandığında, ister başvuru yaptığınız merkeze isterseniz de başvurunuzda belirttiğiniz adresinize gönderiliyor. Schengen vizesi, eğer ki bayram, resmi tatil gibi yoğun bir dönem değilse ve sizden ek belge talebinde bulunulmadıysa, başvuru sonrası 3 – 7 gün içinden sonuçlanan bir vize türü. Eğer bahsettiğimiz gecikmeler olursa vizenizin çıkması 2 – 3 haftayı bulabiliyor.

SCHENGEN VİZESİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar ?

Şimdi Schengen vizesi talebenizin neticelenmesi 10 güne kadar alabilir. Çoğu zaman 5 gün içinde sonuçlanıyor ama aksilikler sebebiyle 10 günü aşan da duyduk.

Schengen Vizesi Başvuru İşlemlerine Ne Zaman Başlamak Lazım ?

Schengen vize başvurularının seyahat tarihinden en az bir 20 – 30 gün önceden yapılması önemli. Eğer bayram, resmi tatil gibi yoğun bir dönemde başvuru yapıyorsanız bu süreci daha da öncesinden başlatmakta fayda var. Schengen vizesi kuralları gereğince, seyahat tarihinizden en erken 90 gün öncesine kadar başvuru işlemlerine başlayabiliyorsunuz.

Schengen Vizesi Almak İçin Hesapta Kaç Para Olması Lazım?

Hangi ülkeden vize alacağına göre ve yanınızda birilerini götürüp götürmedğinize göre hesabınızda görmek istedikleri tutar değişiyor. Örneğin Fransa’ya gidecek bir kişinin hesabında minimum 5000 TL para olması gerekirken, tek çocuklu bir ailenin hesabında 15.000 TL olması gerekir. Her ülkeyi ayrı ayrı bakabilirsiniz ama genel olarak görülmek istenen mnimum tutar bu civarlarda. Ne kadar yüksekse tutar, o kadar daha iknar olur başvurunuz.

Schengen Vizesiyle İlk Giriş Yapılan Ülke Kuralı

Schengen vizesinin kullanımına dair önemli detaylardan biri, vizeyi hangi ülkeden aldıysanız ilk olarak o ülkeye giriş yapmanız gerekliliği. Mesela siz Schengen vizenizi İtalya Konsolosluğu’ndan aldıysanız, ilk olarak İtalya’ya giriş yapmalısınız. Daha sonra Schengen’inizin süresi elverdiğince diğer ülkelere de rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Bu kurala bazı ülkeler katiyetle dikkat ederken bazı ülkeler ise o kadar da sıkıntı çıkartmamaktadır. Fakat Schengen vizesini aldığınız ülkeye giriş yapmadan başka ülkeden ilk girişi yapmanız belki kısa vadede sorun çıkartmayacak olsa da uzun vadede, tekrar bir Schengen vizesi başvurusu yaptığınızda redle veya kısa süreli vize alımıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle en sağlıklısı her zaman ilk girişi vizesini aldığınız ülkeden yapmayı tercih edin deriz. Zaten tüm Schengen ülkeleri, ülkelerine Schengen vizesi ile giriş yapan kişilerin verilerinin kaydını tutmak için (Schengen Information System – SIS) adlı ortak bir bilgi sistemine sahipler. Çipli pasaportlar sayesinde artık çok daha kolay toplanıp depolanabilen tüm bu veriler, bu ortak veri tabanında yer alıyor. Yani istedikleri takdirde sizin tüm haraketlerinizi bu sistemden rahatça görüntüleyebiliyolar.

İlk Kez Schengen Vizesine Başvuranlar

Eğer ilk kez Schengen vizesi için başvuruyorsanız, konsolosluklar standart prosedür belgelere ek olarak sizden çok daha fazla ve ayrıntılı belge talebinde bulunabilir. Hatta gerektiğinde sizi konsolosluğa mülakata bile çağırabilirler. Bu gibi bir durumda size sorulan sorulara kesinlikle doğru cevap vermeli, verdiğiniz cevapların sunduğunuz belgelerle örtüştüğüne dikkat etmelisiniz.

Daha Önce Schengen Vizesi Almışsanız

Daha önce herhangi bir Schengen ülkesinden vize almışlığınız varsa, bu diğer başvurularınızda hem vizenizin çıkma süresinde kolaylık sağlıyor, hem de vizenin geçerlilik süresine olumlu etkisi oluyor. Yani ilk başvurunuzda  10 günlük Schengen aldıysanız, ikinci başvurunuzda 6 aylık alma ihtimaliniz daha yüksek. Schengen vizeleriniz biriktikçe de daha uzun vizeler alabiliyorsunuz.

İdeali her seferinde daha önce size vize veren konsolosluğa başvurmak ama bu da ilk ayak basmanız gereken ülkenin illa orası olması gerektiği anlamına gelir. Eğer sizin programınıza uymuyorsa da dert edilecek bir şey yok, daha önce hangi konsolosluğun size Schengen verdiği fark etmez, başvuracağınız her konsoloslukta eski bir Schengen sahibi olmak olumlu etkileyecektir.

Schengen Vizesi Başvurunuzun Reddelimesi

Schengen vizesi başvurunuz, çeşitli nedenlerden (yeterince açık olmayan, eksik veya hatalı belge, bilgilerin yanlış veya çartpıtılmış olması vb.) reddedilebilir. Bu durumda yeniden başvuru yapma veya sonuca kararın çıkmasını takiben en geç 1 ay içinde itiraz etme hakkınız var. Tabi önceden ödediğiniz vize harç ücretini geri almanız mümkün değil. Yapmanız gereken ilgili konsolosluğun vize bölümüne itafen bir itiraz dilekçesi yazıp, yine ilgili konsolosluğun itiraz prosedürünü yerine getirmek. Bu gibi bilgilere konsoloslukların web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Schengen Vizesi İle Ülkeye Giriş Garantisi Var Mı ?

Tüm Schengen ülkeleri konsoloslukları, bir şeyin altını kesinlikle çiziyor ki Schengen vizesini almış olmanız, o ülkeye girebileceğinizin garantisini vermiyor. Herhangi bir nedenle, (genelde çok çok istisnai durumlarda) eğer ki sınır görevlisi sizin ülkeye girişinizi uygun bulmaz ise Schengen vizesi almış olmanız bir şey fark ettirmiyor. Ne yazık ki böyle bir durumda en yakın uçakla geri ülkeye geri dönüyorsunuz.

Aynı Anda Birden Fazla Schengen Vizesi Sahibi Olunabilir Mi?

Çok girişli, en az 6 aylık bir Schengen vizesi sahibiyseniz, vizenizin süresi bitmeden yeni bir Schengen vizesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda yeni vizenizin geçerliliği, bir önceki vizenizin bitimi itibariyle başlamış oluyor. Yani aynı dönem içinde iki geçerli vizeniz bulunmuyor olsa da iki vizeniz bulunabiliyor. Örneğin sizin İtalya’dan 6 aylık bir Schengen vizeniz var ve geçerlilik süresi 1 ay daha var. Fakat sizin İtalya Schengen vizenizin bitimi sonrası Fransa’ya seyahat etmeniz gerekiyor. Bunun için de en az 1 ay öncesinden Fransa Schengen vizesi başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu durumda siz İtalya Schengen vizeniz henüz bitmeden, Fransa Schengen vizesine başvurabilirsiniz. Fakat Fransa vizenizin geçerlilik süresi, İtalya vizenizin tam olarak bittiği tarihten sonra başlıyor olacaktır.

kocaktur

Recent Posts

Amerika’da Master

Amerika’da master yapmak, çoğu kişinin hayali… Diplomasında YÖK denkliği olan uluslararası alanda geçerli bir belgeyle…

1 yıl ago

Amerika Dil Okulları

Amerika dil okulları, yurtdışında dil eğitimi almak isteyen öğrenciler arasında en çok tercih edilen eğitim programlarından…

1 yıl ago

Neden Amerika’da Eğitim?

Hayaliniz yurt dışında okumak ve kariyerinize altın bir basamak eklemek mi? O halde Neden Amerika’da Eğitim,…

1 yıl ago

Amerika’da Üniversite

Amerika’da üniversite okumanız için vize, sınav, başvuru gibi bütün aşamaları halletmeniz gerekir. Akademiad yurt dışı…

1 yıl ago

Kanada’da Yüksek Lisans

Kanada’da Yüksek Lisans Kanada’da Yüksek Lisans programları genelde iki yıl sürer. Ancak MBA gibi daha pratik…

1 yıl ago

Kanada’da Üniversite

Kanada’da üniversite okumak isteyenler için vize öğrenci vize başvurusundan önce okuldan kabul almak gerekir. Kanada, öğrencilerin…

1 yıl ago

This website uses cookies.