Faydalı BilgilerVize BaşvurusuVize Hizmetleri

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi en çok alınan vizelerden biridir. Özellikle Avrupa ülkelerinin çoğunun dahil olduğu bu vize türüdür. Schengen vizesi almak isteyenler bu vizenin nasıl alındığına dair araştırma yapmaktadırlar. Peki, schengen vizesi nasıl alınır? Gerekli evraklar ve vize ücreti nedir? İşte schengen vizesi almak için gerekli her şey.

schengen vize

İçindekiler

  1. Schengen Vizesi Nedir?
  2. Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
  3. Schengen Vizesine Nasıl ve Nereden başvurulur?
    1. Schengen Vize Başvurusu Nasıl yapılır?
    2. Schengen Vize Evrakları Nelerdir?
  4. Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?
    1. 2020 Schengen Vize Ücretleri
  5. Schengen vizesi çeşitleri ve şartları neler?
    1. Schengen vizesi üç grupta toplanıyor
  6. Schengen vizesi süresi ne kadar?
  7. Schengen Vize Başvuru Formu
  8. Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler
  9. En güncel schengen ülkeleri ve konsoloslukların anlaşmalı çalıştığı vize merkezleri listesi

1. Schengen Vizesi Nedir?

Avrupa Birliği üyesi olan veya olmayan üyelerde Schengen vizesine dahildir. Bundan dolayı schengen vizesi seyahat için mutlaka gerekli olan bir vize türüdür. Türk vatandaşlarına da uygulanan bir vize türüdür.

Schengen, aynı zamanda uygun kurumlarca verilen ve birliğe bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Schengen bölgesini oluşturan ülkelere bu belge ile giriş yapılabiliyor. Şartlara bağlı olarak bu vize ile birden fazla ülke de ziyaret edilebiliyor.  

Schengen Bölgesi olarak bilinen ortak sınır ve ortak vize uygulaması sayesinde Avrupa’daki 33 ülkeye sadece tek bir vize alarak, yani Schengen vizesi alarak, girebiliyorsunuz. Bu ne demek? Örneklemek gerekirse, Schengen vizenizle Almanya’ya gittiğinizde, isterseniz oradan Avusturya’ya, oradan İsviçre’ye, oradan da İtalya’ya geçme özgürlüğüne sahip olduğunu anlamına gelir. 

Esasında ismini Lüksemburg’da bulunan küçük bir kasabadan alan bu vize, aradan geçen 34 yılda tüm Avrupa’nın kapılarını aralayan bir anahtara döndü. 

schengen vizesi ve pasaport

2. Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

 Schengen vizesi almanın kolay yolları bulunmaktadır. Eğer bir schengen vizesi almak istiyorsanız konsolosluğun istediği evraklar olacaktır. Kendinizi tamda bu noktada kanıtlamak oldukça önemlidir. Konsolosluğa güven vermeniz daha kolay bir şekilde schengen vizesi almanıza yardımcı olur. 2020 yılı itibari ile artık schengen vizesi alabilmek için elektronik ortamdan direkt olarak başvuru yapmak mümkündür. Posta yolu ile gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna schengen vizesi başvurusu yapıyorsunuz. Ayrıca temsilci ile de görüşüp temsilci aracılığı ile de schengen vizesi başvurusu yapabilirsiniz.

3. Schengen Vizesine Nasıl ve Nereden başvurulur? Schengen Vize Başvurusu Nasıl yapılır?

3.1. Schengen Vize Evrakları Nelerdir?

Ülkeden ülkeye istenen şartlar değişkenlik gösterse de Avrupa Birliği üyesi ülkelerin talep ettiği belgeler genellikle aynı.

Schengen vizesi için istenilen belgeler, Schengen Vizesi başvuru evrakları

  • Başvuru formu
  • Fotoğraf (istenen sayıda, Schengen vize fotoğraf ölçüleri ile uyumlu)
  • Pasaport
  • Uçak bileti rezervasyonu
  • Otel rezervasyonu
  • Yurt dışı seyahat sigortası
  • Banka hesabı dökümü
  • İkametgah
  • Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
  • Adli sicil belgesi
  • Davetiye

Eğer çalışan iseniz;

  •  İşverenin mektubu
  •  İşe giriş belgesi
  •  Sigorta hizmet dökümü
  •  Maaş bordrosu
  •  İmza sirküleri
Vize Nedir

4. Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?

Yaşa ve vize kategorilerine göre değişkenlik gösteren ücretlerin Şubat 2020 itibariyle en güncel fiyatlandırması aşağıdaki tabloda yer almaktadır.  

4.1. 2020 Schengen Vize Ücretleri

Yetişkin80 Euro
6-12 Yaş40 Euro
0-6 YaşÜcretsiz
Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları35 Euro

5. Schengen vizesi çeşitleri ve şartları neler?

Seyahatine başlamadan önce vize çeşitlerine göz at

5.1. Schengen vizesi üç grupta toplanıyor:

1. Tek Tip Schengen Vizesi: Burada “A” kategorisi vizesi, havalimanı transit vizesini temsil ediyor. Schengen dışındaki bir ülkeye seyahat etmek için bir Schengen bölgesi ülkesinden aktarma yapmak gerekiyorsa, “A” grubu vizesi alınıyor.

C grubu vize ise, aslında hepimizin tatillere çıkarken aldığı kısa süreli konaklama vizesi… Burada vizede “tek giriş” yazarsa sadece bir Schengen ülkesine belli süreyle bir defalık giriş izni veriliyor.

“Çift giriş” vizesi de aynı mantıkta olmasına rağmen tek girişten farkı, vize süresi boyunca Schengen ülkesine iki defa giriş hakkı vermesi oluyor.

“Çoklu giriş” vizesiyle ise Schengen Bölgesi’ne verilen sürede istendiği gibi girilip çıkılabiliyor. Çoklu girişte 6 ayda bir en fazla 90 gün ülkede kalınabiliyor.

2. Sınırlı Bölgesel Geçerliliği Olan Vizeler: Sadece vizeyi veren ya da özel olarak belirtilen Schengen ülkelerinde geçerli olan vize türüdür. Çok istisnai durumlarda düzenlenen bu vize süresinde belirtilen ülkeler dışında herhangi bir Schengen alanına girilemiyor.

3. Ulusal Vizeler: Ulusal vize D kategorisinde yer alıyor. Bu vize de Schengen ülkelerinden birinde ikamet edecek, okuyacak ya da çalışacak yabancılara veriliyor.

6. Schengen vizesi süresi ne kadar?

Seyahat amaçlı kısa süreli Schengen vizesi 6 ayda bir maksimum 90 gün konaklama imkanı veriyor.

İşte karşınızda Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler listesi:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Estonya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Yunanistan, Hırvatistan.

SEYAHAT ETMEDEN ÖNCE UYARILAR

– Schengen vizesinizi aldıktan sonra yapacağınız ilk seyahat, vizenizi aldığınız ülke olmak mecburiyetinde. Örneğin Hollanda Konsolosluğu’ndan vizenizi aldıysanız, Avrupa’ya girişte ilk kapısınız Hollanda olmak durumunda. Hollanda’ya giriş yapmanızdan sonra başka bir ülkeye girişinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

– Vizenizi aldıktan sonra Schengen’in tipine muhakkak dikkat edin. Tek giriş, çift giriş ve çoklu girişli olarak verilen Avrupa vizelerinde, vizenizi aldığınızda üzerini muhakkak kontrol edin. Zira üzerinde yazan ibarelere göre bir sonraki seyahatinizde yeniden vize almanız gerekebilir, vize sürenizin bitim süresi henüz dolmasa bile!

-Başvuru sırasında yanınızda olan önemli evraklarınızı, Avrupa’ya gittiğinizde de mümkünse her zaman yanınızda taşıyın. Özellikle sigorta poliçeniz bu noktadaki en önemli ihtiyaçlarınızdan biri olacak. Zira bu poliçeler sizi 30 bin euroya kadar oluşabilecek fiziki kaza, hasar ve hastalık durumlarında en büyük yardımcınız olacak.

7. Schengen Vize Başvuru Formu

Schengen vize başvuru formunu buradan indirebilirsiniz.

schengen vize başvuru formu

8. Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler

Bu bilgiler ile Schengen’e kavuşmanız oldukça rahat olacak ancak son bir püf noktası var. Türk vatandaşlarının kolay Schengen alabileceği bazı ülke temsilciliklerini de tecrübeler ile sabit bir şekilde sizinle bilgi olarak paylaşıyoruz.

Şaşıracaksınız ancak en kolay Schengen alınabilecek ülkeler arasında ilk sırada Yunanistan var. Her ne kadar zaman zaman siyasi ve uluslararası anlaşmazlıklar yaşanıyor olsa da sınır komşusu olmanın avantajı ile Yunanistan’dan kolay Schengen alınma imkanı bulunuyor.

İkinci sırada da İspanya bulunuyor. İspanya seyahati boyunca yetecek kadar parayı banka hesabında gösteren kişiler İspanya Schengen vizesini kolaylıkla alabiliyor. Yurt dışı seyahati planlayanlar ve henüz nereye gideceğine karar verememiş kişiler, İspanya’nın iyi bir alternatif olduğunu düşünebilir. 

Türk vatandaşlarının kolay Schengen vizesi alabildiği bir diğer ülke de İtalya. Turizm gelirlerini arttırmayı hedefleyen İtalya, vize işlemleri sırasında çok fazla zorluk çıkarmıyor. 

Bu üç ülkenin yanı sıra Fransa ve Macaristan da Türk vatandaşlarına kolay Schengen vizesi veren diğer ülkeler. Bu ülkelerin beşi de İlk Avrupa seyahati için oldukça güzel ülkeler. Başvurularınızı buralardan yapmanız durumunda Avrupa seyahatinizin tadını doya doya çıkartacaksınız.

9. En güncel schengen ülkeleri ve konsoloslukların anlaşmalı çalıştığı vize merkezleri listesi

ÜlkelerVize Merkezleri
AlmanyaIdata
AvusturyaVfsglobal
BelçikaVfsglobal
Çek CumhuriyetiVfsglobal
DanimarkaVfsglobal
EstonyaOrangevize
FinlandiyaVfsglobal
FransaVfsglobal
HollandaVfsglobal
İspanyaBLSSpainVisa
İsveçVfsglobal
İsviçreTLScontact
İtalyaIdata
İzlanda (Danimarka tarafından temsil ediliyor)Vfsglobal
LetonyaVfsglobal
Lihtenştayn (İsviçre tarafından temsil ediliyor)TLScontact
LitvanyaVfsglobal
LüksemburgVfsglobal
MacaristanAs Visa Solutions
MaltaVfsglobal
NorveçOrangevize
PolonyaVfsglobal
PortekizOrangevize
SlovakyaKonsoloslukta
SlovenyaOrangevize
YunanistanSadece İstanbul için Kosmos  – Vfsglobal
Bizi Arayın